/Files/images/haccp-principles.jpg

Впровадження системи НАССР в дитячих садках, – є гарантом якості в громадському харчуванні. ХАССП в дитячих садках і освітніх установах –це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP.

Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:

* В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ЗДО для приготування їжі для дітей;* Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;* Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:* Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;* Особиста гігієна персоналу;* Правильне прибирання відходів і сміття;* Відсутність комах;* Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;* Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання. Сюди входять:* Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;* Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;* Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);* Перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення:Харчової продукції;Придбання харчової сировини;Контролю упаковки, в якій знадходять продукти;* Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;* Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень фактичних параметрів від встановлених.

Кiлькiсть переглядiв: 80